Zupa a’la Ramen

17 Aug 2019 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories ZupyTags , ,

Rosół  – znienawidzona zupa mojego dzieciństwa przez wielkie pływające oka tłuszczu na talerzu i stojącą nade mną babcie grożącą mi palcem, że nie wyjdę z kuchni jak nie zjem. Pomimo tego, że pies był pod stołem to nie było jak rzucić mu tej zupy do zjedzenia i zawsze kończyło się tak samo- zjedzeniem. Ale…najpierw była zabawa w połączenie wszystkich pływających ok w jedno na cały talerz. Na tym zabawa się kończyła i babci cierpliwość.

Ja na szczęście „odchudzam” receptury dań wyniesionych z rodzinnego domu. Przepis na zupę a’la Ramen to połączenie tradycyjnego rosołu z nutą orientu. Prawdziwy Ramen miałam okazję próbować w restauracji japońskiej i chociaż moja receptura nie jest próbą odzwierciedlenia smaków oryginału to i tak lubię taką wersję niebanalnego rosołu.

SKŁADNIKI:

  • kawałek mięsa wołowego lub piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula przekrojona i przypalona na ogniu
  • 3-4 pieczarki przekrojone i przypalone na ogniu
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 4 sztuki goździków
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 jabłka w skórce
  • 2 marchewki
  • 2cm obranego korzenia imbiru
  • natka dymki
  • piąstka ugotowanego makaronu (raczej długie wstrążki)
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:

Umyte mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Staramy się gotować chwilę na małym ogniu, aby „odszumowić” zupę i uzyskać klarowny wywar. Jeśli powstała szara piana to albo ją łyżką zbieramy i wyrzucamy albo wylewamy całą wodę do zlewu i ponownie zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do lekkiego zagotowania.

Dodajemy obraną marchewkę, mocno spieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, goździki i pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 20min. Po tym czasie wrzucamy imbir, jabłko, dymkę i gotujemy kolejne 10-20 min na małym ogniu (do miękkości mięsa).

Gdy mięso jest miękkie doprawiamy rosół solą, pieprzem i przekładamy na talerz z ugotowanym makaronem.

Drukuj