Tapioka, czyli kasza z manioku

11 Apr 2019 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories KaszeTags , , , , ,

Niepozorne białe, małe kuleczki tapioki kryją w sobie dużo dobroci. Chociaż nie każdy ją potrafi przygotować to warto  ją kupić i spróbować. Teraz w dobie internetu jest taka łatwość zdobycia przepisu kulinarnego. Na pewno uda się coś wybrać.

Nie ma się czego wstydzić, ja kilka tygodni temu kupiłam tą kaszkę pierwszy raz w życiu! „Chodziła za mną” długo, ale ciągle zapominałam ją włożyć do koszyka. W końcu kupiłam, odleżała na półce 2 tygodnie (a jak!) i wzięłam się za nią.

Tapioka jest idealna dla osób ( jak ja), które zmagają się wiecznie z problemami żołądkowymi.

Tutaj trzeba wymienić jej najważniejsze cechy:

  •  lekkostrawna, bo praktycznie nie zawiera błonnika, tłuszczu i ma sporo łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie podrażnia więc chorego żołądka, nie zalega w nim długo, dodaje energii i mocno syci.
  • bezsmakowa, czyli idealna dla osób wycieńczonych chorobami nowotworowymi, które często zmagają się z nadwrażliwością na smak i zapach.
  • bezglutenowa – każda pacjent z celiakią i nietolerancją glutenu powinien uzupełnić listę zakupów w tapiokę.
  • hipoalergiczna, można ją podawać mniejszym dzieciom.
  • w sumie można powiedzieć, że też jest niskokaloryczna. W 100g produktu mamy ok 350kcal. Produkt jednak jest bardzo lekki i wystarczy zjeść niewielką ilość, żeby przygotować pyszny deser i się nasycić.
  • ma wysoki indeks glikemiczny ze względu na znikomą zawartość błonnika i tłuszczu. Osoby chorujące na insulinooporność, czy cukrzycę powinny stosować ją okazjonalnie lub łączyć z produktami obniżającymi IG.

Jeśli chodzi o choroby układu pokarmowego to tapioka jest godnym polecenia produktem, który nie obciąży chorych narządów. Chodź nie jest kopalnią witamin i składników mineralnych to warto włączyć ją do swojego menu.

 

 

Przygotowanie jest banalnie proste. Trzeba ją wcześniej namoczyć w wodzie (szybko pęcznieje), odcedzić i ugotować krótko np w mleku. Tapioka pięknie żeluje tworząc przeźroczyste kuleczki i pyszny pudding. Połączyć ją z musem owocowym i gotowe.

Drukuj