Świąteczna owsianka

17 Dec 2018 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories owsianki i kaszeTags , , , ,

Grudzień to czas adwentu i świetna okazja do stawiania sobie różnych wyzwań. Ja w tym roku zdecydowałam się coś zrobić w tym kierunku i zastąpić tradycyjne kanapkowe śniadanie na kasze i różne płatki. Efekt był całkiem przyjemny- smaczny i szybki.

Jednak, sporo osób uważa, że owsianki lub kasze na poranny posiłek to nie  najlepszy pomysł ze względu na czas ich przygotowania. Rezygnują z nich na samym starcie. A czy w rzeczywistości tak jest? A co jeśli tak kasze ugotować dzień wcześniej lub dwa…a może nawet trzy? A gdyby tak zalać płatki owsiane wrzącym mlekiem, zakryć i pójść do łazienki?

Ugotowane kasze lub ryż mogą być przechowywane w lodówce nawet do 5 dni! Nie trzeba codziennie tracić 20 minut na ich gotowanie i martwić się, czy będzie czas je jeszcze zjeść. Płatki owsiane rzeczywiście wystarczy zalać wrzącym płynem, zakryć i zająć się innymi rzeczami.

Jak to się mówi: „dla chcącego- nic trudnego!”

Całość 1 porcja

Wartość odżywcza1porcja (123g)
Kaloryczność260kcal
Białko6,9g
Tłuszcz4,8g
Węglowodany49,3g
Błonnik pokarmowy5,5g

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli morskiej jodowanej
  • szczypta przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1/4 owocu granatu
  • 1/4 pomarańczy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane ugotować na wodzie ze szczyptą soli. Gotować około 5 minut. Po tym czasie dodać kakao, syrop i przyprawę do piernika (można chwilę potrzymać pod przykryciem, żeby bardziej płatki napęczniały).

Przełożyć do miseczki. Udekorować cząstkami granatu, pomarańczy i kandyzowaną skórką.

 

Drukuj