
Świąteczna owsianka
Grudzień to czas adwentu i świetna okazja do stawiania sobie różnych wyzwań. Ja w tym roku zdecydowałam się coś zrobić w tym kierunku i zastąpić tradycyjne kanapkowe śniadanie na kasze i różne płatki. Efekt był całkiem przyjemny- smaczny i szybki.
Jednak, sporo osób uważa, że owsianki lub kasze na poranny posiłek to nie najlepszy pomysł ze względu na czas ich przygotowania. Rezygnują z nich na samym starcie. A czy w rzeczywistości tak jest? A co jeśli tak kasze ugotować dzień wcześniej lub dwa…a może nawet trzy? A gdyby tak zalać płatki owsiane wrzącym mlekiem, zakryć i pójść do łazienki?
Ugotowane kasze lub ryż mogą być przechowywane w lodówce nawet do 5 dni! Nie trzeba codziennie tracić 20 minut na ich gotowanie i martwić się, czy będzie czas je jeszcze zjeść. Płatki owsiane rzeczywiście wystarczy zalać wrzącym płynem, zakryć i zająć się innymi rzeczami.
Jak to się mówi: „dla chcącego- nic trudnego!”
Całość 1 porcja
Wartość odżywcza | 1porcja (123g) |
Kaloryczność | 260kcal |
Białko | 6,9g |
Tłuszcz | 4,8g |
Węglowodany | 49,3g |
Błonnik pokarmowy | 5,5g |
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli morskiej jodowanej
- szczypta przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/4 owocu granatu
- 1/4 pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane ugotować na wodzie ze szczyptą soli. Gotować około 5 minut. Po tym czasie dodać kakao, syrop i przyprawę do piernika (można chwilę potrzymać pod przykryciem, żeby bardziej płatki napęczniały).
Przełożyć do miseczki. Udekorować cząstkami granatu, pomarańczy i kandyzowaną skórką.