
Smoothie z pieczonej dyni
Dynia dla mnie to uniwersalne warzywo. Nigdy nie odmawiam, kiedy ktoś chce mi ją dać, bo wiem, że jej nie wyrzucę. Staram się ją wszechstronnie wykorzystywać- zarówno na słodko (korzenny placek dyniowy, galaretki, chlebek), jak i na słono (pikantna zupa, placki dyniowe, zapiekanki z mięsem).
Nie ważne jak je jadam, ważne, że dostarczają mi dużych ilości składników odżywczych, tj.: witamin antyoksydacyjnych A, C, E, witaminy K, potasu, magnezu, cynku, miedzi, błonnika.
Dynia jedzona regularnie:
- poprawia wzrok (beta-karoten)
- wspomaga naszą pamięć (witamina E)
- usprawnia gospodarkę wodą organizmu (potas)
- zapobiega RZS
Dziś wpadł mi pomysł na przygotowanie czegoś innego z dyni, a mianowicie słodkiego smoothie.
Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ze względu na czas pieczenia dyni, ale za to jak to smakuje…
Całość 2 porcje
Wartość odżywcza | 1porcja (394g) |
Kaloryczność | 130kcal |
Białko | 1,9g |
Tłuszcz | 3,0g |
Węglowodany | 26g |
Błonnik pokarmowy | 4,3g |
SKŁADNIKI:
- 200g dyni bez skórki i pestek (u mnie piżmowa)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mały banan (lekko zielony- będzie mieć niższy indeks glikemiczny)
- 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka syropu z agawy
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą i piec w piekarniku ok 20 minut w 180 stopniach C. Gdy będzie miękka, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przełożyć do blendera i dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładkie smoothie.
CIEKAWOSTKI:
Dynia zawiera więcej prowitaminy A niż brokuły, czy szpinak.
Ma aż 50% większą wartość odżywczą i lecznicą niż tradycyjny ziemniak.
Pestki dyni zawierają duże ilości składników odżywczych więc nie powinno się ich wyrzucać po przekrojeniu dyni.