Selerowy detoks

27 Nov 2018 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories Koktajle i smoothieTags , , , , ,

Zielone koktajle cieszą się ostatnio wielką popularnością. A dlaczego miały by się nie cieszyć, skoro w przyjemny sposób można dzięki nim do diety wpleść mniej lubiane przez nas produkty. Tak naprawdę to można miksować wszystko! Metodą prób i błędów nauczyć się dobierać składniki odpowiednie dla naszego podniebienia.

Większość osób, które znam nie przepadają za selerem. W rankingu nielubianych warzyw i owoców zajmuje miejsce na podium. Cóż…ma charakterystyczny smak, przenikliwy zapach, a do tego jest często łykowaty i włóknisty.

Większość osób oddaje walkowerem próby zaprzyjaźnienia się z selerem. Do czasu! Kiedy jednak wspomnę, że to warzywo jest sprzymierzeńcem osób na redukcji, czy detoksie, albo walczących z cellulitem to zainteresowanie nim znacznie wzrasta.

Seler zawiera duże ilości błonnika, wody i jest do tego niskokaloryczny (czyli można się nim zajadać na przysłowiowej „diecie”). Dostarcza sporej ilości witaminy C, E, witamin z grupy B, fosforu, cynku i potasu.

Badania mówią, że warzywo to posiada wiele właściwości:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pobudza przemianę materii i ułatwia trawienie,
  • usuwa uboczne efekty przemiany materii,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • koi system nerwowy,
  • redukuje zaparcia,
  • działa moczopędnie,
  • chroni przed nowotworami.

Picie koktajli z selera i innych warzyw oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji praz wzmacnia odporność. Wystarczy jedna szklaneczka dziennie.

Całość 1 porcja

Wartość odżywcza1porcja (320g)
Kaloryczność205kcal
Białko3,8g
Tłuszcz11,2g
Węglowodany25,7g
Błonnik pokarmowy7g

SKŁADNIKI:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 pomarańcza cała
  • szczypta kurkumy i chili
  • 1 szklanka przestudzonej herbaty zielonej

PRZYGOTOWANIE:

Awokado obrać ze skórki i pozbawić pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. Podobnie zrobić z pomarańczą. Seler umyć i pokroić. Składniki przełożyć do blendera, zalać herbatą i dodać przyprawy.

Całość zmiksować.

Drukuj