
Selerowy detoks
Zielone koktajle cieszą się ostatnio wielką popularnością. A dlaczego miały by się nie cieszyć, skoro w przyjemny sposób można dzięki nim do diety wpleść mniej lubiane przez nas produkty. Tak naprawdę to można miksować wszystko! Metodą prób i błędów nauczyć się dobierać składniki odpowiednie dla naszego podniebienia.
Większość osób, które znam nie przepadają za selerem. W rankingu nielubianych warzyw i owoców zajmuje miejsce na podium. Cóż…ma charakterystyczny smak, przenikliwy zapach, a do tego jest często łykowaty i włóknisty.
Większość osób oddaje walkowerem próby zaprzyjaźnienia się z selerem. Do czasu! Kiedy jednak wspomnę, że to warzywo jest sprzymierzeńcem osób na redukcji, czy detoksie, albo walczących z cellulitem to zainteresowanie nim znacznie wzrasta.
Seler zawiera duże ilości błonnika, wody i jest do tego niskokaloryczny (czyli można się nim zajadać na przysłowiowej „diecie”). Dostarcza sporej ilości witaminy C, E, witamin z grupy B, fosforu, cynku i potasu.
Badania mówią, że warzywo to posiada wiele właściwości:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- pobudza przemianę materii i ułatwia trawienie,
- usuwa uboczne efekty przemiany materii,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- koi system nerwowy,
- redukuje zaparcia,
- działa moczopędnie,
- chroni przed nowotworami.
Picie koktajli z selera i innych warzyw oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji praz wzmacnia odporność. Wystarczy jedna szklaneczka dziennie.
Całość 1 porcja
Wartość odżywcza | 1porcja (320g) |
Kaloryczność | 205kcal |
Białko | 3,8g |
Tłuszcz | 11,2g |
Węglowodany | 25,7g |
Błonnik pokarmowy | 7g |
SKŁADNIKI:
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 pomarańcza cała
- szczypta kurkumy i chili
- 1 szklanka przestudzonej herbaty zielonej
PRZYGOTOWANIE:
Awokado obrać ze skórki i pozbawić pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. Podobnie zrobić z pomarańczą. Seler umyć i pokroić. Składniki przełożyć do blendera, zalać herbatą i dodać przyprawy.
Całość zmiksować.