
Pyszne kanapki z rzepą
Pyszne kanapki z rzepą…brzmi dziwnie? A jednak! Warto się przełamać i spróbować połączenia rzepy z orzechami i nutą kokosową.
Rzepa to bardzo wartościowe warzywo, które możemy spotkać w sezonie jesienno-zimowym. Jest dość ostra w smaku i z powodzeniem może być zamiennikiem rzodkiewki do sałatek lub kanapek.
Dokładnie tak, jak pisał Jan Brzechwa w swoim wierszu:
„Chwaliła się raz rzepa przed całym ogrodem,
Że jest bardzo smaczna z miodem.
Na to miód się obruszy i tak jej przygani:
„A ja jestem smaczny i bez pani!” „
rzepa doskonale komponuje się ze słodkimi przyprawami, rodzynkami, orzechami, czy nabiałem.
Z uwagi na to, że obfituje w betakaroten, glukozynolany i witaminę C, które wzmacniają odporność i mogą wspomóc organizm w walce przed przeziębieniem, warto rozważyć wprowadzenie jej do naszego menu.
Wartość odżywcza | 1 porcja (328g) |
Kaloryczność | 372kcal |
Białko | 8,6g |
Tłuszcz | 19,5g |
Węglowodany | 44,1g |
Błonnik pokarmowy | 11,3g |
SKŁADNIKI:
- 2 kromki dobrego razowego pieczywa
- 1 rzepa
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 2-3 orzechy (u mnie pekany, ale mogą być włoskie)
- szczypta soli
- ½ awokado
- ulubione kiełki
PRZEPIS:
Umytą i obraną rzepę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Następnie wiórki wymieszać z mleczkiem kokosowym, posiekanymi drobno orzechami i doprawić szczyptą soli.
Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Połowę danej porcji rozsmarować nożem na pieczywie, a drugą część zostawić do dekoracji.
Pastę z rzepy nanieść na kanapki. Udekorować awokado i kiełkami.