Pyszne kanapki z rzepą

16 Nov 2018 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories Pasty i kanapkiTags , ,

Pyszne kanapki z rzepą…brzmi dziwnie? A jednak! Warto się przełamać i spróbować połączenia rzepy z orzechami i nutą kokosową.

Rzepa to bardzo wartościowe warzywo, które możemy spotkać w sezonie jesienno-zimowym. Jest dość ostra w smaku i z powodzeniem może być zamiennikiem rzodkiewki do sałatek lub kanapek.

Dokładnie tak, jak pisał Jan Brzechwa w swoim wierszu:

„Chwaliła się raz rzepa przed całym ogrodem, 
Że jest bardzo smaczna z miodem. 
Na to miód się obruszy i tak jej przygani: 
„A ja jestem smaczny i bez pani!” „

rzepa doskonale komponuje się ze słodkimi przyprawami, rodzynkami, orzechami, czy nabiałem.

Z uwagi na to, że obfituje w betakaroten, glukozynolany i witaminę C, które wzmacniają odporność i mogą wspomóc organizm w walce przed przeziębieniem, warto rozważyć wprowadzenie jej do naszego menu.

Wartość odżywcza1 porcja (328g)
Kaloryczność372kcal
Białko8,6g
Tłuszcz19,5g
Węglowodany44,1g
Błonnik pokarmowy11,3g

SKŁADNIKI:

  • 2 kromki dobrego razowego pieczywa
  • 1 rzepa
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • 2-3 orzechy (u mnie pekany, ale mogą być włoskie)
  • szczypta soli
  • ½ awokado
  • ulubione kiełki

PRZEPIS:

Umytą i obraną rzepę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Następnie wiórki wymieszać z mleczkiem kokosowym, posiekanymi drobno orzechami i doprawić szczyptą soli.

Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Połowę danej porcji rozsmarować nożem na pieczywie, a drugą część zostawić do dekoracji.

Pastę z rzepy nanieść na kanapki. Udekorować awokado i kiełkami.

 

 

Drukuj