
Pierniczki dla zabieganych
Mam fantastyczny i kaloryczny przepis na prawdziwe pierniczki staropolskie. Raz w życiu je przygotowałam. W tym roku ciągle przekładałam, przekładałam i przekładałam, a przecież ciasto na nie powinno leżakować 5 tygodni. .
I co – i nie spisałam się. A dlaczego? Ja zdecydowanie lubię szybkie i smaczne przepisy. Gotuje dużo, ale wierzcie mi- to nie są pracochłonne dania.
Tak więc przepis na staropolskie pierniki mam zachowany i chyba tam póki co pozostanie.
Tymczasem uruchomiłam pierniki ostatniej deski ratunku dla mnie na święta. Zależało mi, żeby nie były na zwykłej mące pszennej i z dodatkiem masła (u nas alergia).
I oto są- szybkie pierniczki.
Całość 30 porcji
Wartość odżywcza | 1porcja (27g) |
Kaloryczność | 130kcal |
Białko | 3,8g |
Tłuszcz | 8,5g |
Węglowodany | 12,1g |
Błonnik pokarmowy | 0,4g |
SKŁADNIKI:
- 240g oleju kokosowego (masła)
- 400g mąki orkiszowej drobnej
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 4 pełne łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Rozwałkować ciastko na grubość ok 0,5cm i wykrawać ulubione kształty pierników.
Piec w piekarniku 13-15 minut w 180 st C.
Ja już darowałam sobie lukrowanie, bo to sam cukier przecież i dodatkowo czas zajmuje mi. Wasz wybór. Ja unikam.
Dajcie znać, jak zrobicie.