
Pieczona marchewka z masłem orzechowym
Pieczona marchewka z masłem orzechowym to jakże szybki i smaczny sposób na umilenie sobie dnia. Doskonale smakuje, a dzięki wzbogaceniu jej o zdrowe tłuszcze- nie ma aż tak wysokiego indeksu glikemicznego, jak marchew gotowana. Myślę, że pokochają ją i dzieci i dorośli. Ja ten smak odkryłam całkiem niedawno i na pewno nie raz do niego wrócę.
Całość to 2 porcje
Wartość odżywcza | 1 porcja (310) |
Kaloryczność | 200kcal |
Białko | 5g |
Tłuszcz | 14g |
Węglowodany | 27,5g |
Błonnik pokarmowy | 11,5g |
SKŁADNIKI:
- ok 0,5kg marchewki obranej i pokrojone w słupki
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- trochę sezamu, czarnuszki
- sól jodowana, pieprz, papryka (może być chili)
PRZYGOTOWANIE:
Marchew oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia o dać marchewkę. Piec ok 15 min w 200st C. W połowie pieczenia przemieszać marchew.