Pieczona marchewka z masłem orzechowym

22 May 2019 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories Fit fast-food, PrzepisyTags , , ,

Pieczona marchewka z masłem orzechowym to jakże szybki i smaczny sposób na umilenie sobie dnia. Doskonale smakuje, a dzięki wzbogaceniu jej o zdrowe tłuszcze- nie ma aż tak wysokiego indeksu glikemicznego, jak marchew gotowana. Myślę, że pokochają ją i dzieci i dorośli. Ja ten smak odkryłam całkiem niedawno i na pewno nie raz do niego wrócę.

Całość to 2 porcje

Wartość odżywcza1 porcja (310)
Kaloryczność200kcal
Białko5g
Tłuszcz14g
Węglowodany27,5g
Błonnik pokarmowy11,5g

SKŁADNIKI:

  • ok 0,5kg marchewki obranej i pokrojone w słupki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • trochę sezamu, czarnuszki
  • sól jodowana, pieprz, papryka (może być chili)

PRZYGOTOWANIE:

Marchew oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia o dać marchewkę. Piec ok 15 min w 200st C. W połowie pieczenia przemieszać marchew.

 

Drukuj