
Melonowiec właściwy (papaja)
Dla nas to po prostu „papaja”, której smak albo nam odpowiada albo nie. Roślina ta pochodzi z rodziny melonowatych i rośnie w strefie tropikalnej, subtropikalnej. Owoc jest zbierany z krzewów szybko rosnących, wysokich, cienkich i może osiągać masę nawet do 9 kg.
Najlepsza jest na surowo- w formie przekąski, w sałatkach, deserach, dobrze też komponuje się z wędliną. Dojrzałe owoce są używane do przygotowania świeżych napojów, owoców kandyzowanych, słodkiego musu i w kuracjach kosmetycznych.
Właściwości tej rośliny są wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości, przy czym stosuje się zarówno liście, nasiona, łodygi, owoce, jak i lateks papai, czyli mleczny sok wydzielany przez niedojrzałe owoce, zawierający liczne enzymy.
ZWIĄZKI AKTYWNE BIOLOGICZNIE
Melonowiec właściwy jest doskonałym źródłem trzech ważnych antyoksydantów- witaminy C, A i E. W jej składzie znajdziemy również witaminy z gr B (kwas pantotenowy i foliowy), NNKT, magnez, żelazo, wapń, potas i dużą ilość błonnika. Z owocu i z samej rośliny pozyskuje się papainę, enzym ze zdolnością proteolizy (trawienia białka). Papaina ma bardzo podobną budowę do pepsyny żołądkowej, przez co wspomaga trawienie białka mięsa i ryb u osób z zaburzeniami wchłaniania. Chętnie wykorzystuje się ją wleczeniu chorób przewodów żółciowych i wynikających z niedostatecznego trawienia białek i tłuszczów.
SPEKTRUM DZIAŁANIA:
- wspiera prawidłowe działanie układu krwionośnego,
- obniża poziom cholesterolu,
- może zapobiegać zawałom, udarom mózgu i nadciśnieniu
- stosuję się ją w przypadku hipoglikemii, wrzodów żołądka i chorób wątroby,
- wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne,
- chroni przed promieniowaniem UV
- w kosmetyce chętnie wykorzystuje się papainę przy usuwaniu cellulitu lub martwych komórek naskórka
- wspomaga odnowę skóry dojrzałej (spowalnia starzenie się skóry).
CIEKAWOSTKI:
Papaina jest bardziej skoncentrowana w owocach dojrzałych niż w młodych i zielonych. Znajduje się również w skórce i nasionach. Dlatego błędem jest wyrzucanie skórki i nasion papai, które z powodzeniem można wykorzystywać do sałatek. Nadadzą jej lekko gorzkiego posmaku.
Źródło:
- Zielonka-Brzeźnicka i in., „Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii”, Postępy Fitoterapii 2/2017.
- Manolas, „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem”, wyd. Buchmann.