
Melonowiec właściwy (papaja)
Dla nas to po prostu „papaja”, której smak albo nam odpowiada albo nie. Roślina ta pochodzi z rodziny melonowatych i rośnie w strefie tropikalnej, subtropikalnej. Owoc jest zbierany z krzewów szybko rosnących, wysokich, cienkich i może osiągać masę nawet do 9 kg.
Najlepsza jest na surowo- w formie przekąski, w sałatkach, deserach, dobrze też komponuje się z wędliną. Dojrzałe owoce są używane do przygotowania świeżych napojów, owoców kandyzowanych, słodkiego musu i w kuracjach kosmetycznych.
Właściwości tej rośliny są wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości, przy czym stosuje się zarówno liście, nasiona, łodygi, owoce, jak i lateks papai, czyli mleczny sok wydzielany przez niedojrzałe owoce, zawierający liczne enzymy.
ZWIĄZKI AKTYWNE BIOLOGICZNIE
Melonowiec właściwy jest doskonałym źródłem trzech ważnych antyoksydantów- witaminy C, A i E. W jej składzie znajdziemy również witaminy z gr B (kwas pantotenowy i foliowy), NNKT, magnez, żelazo, wapń, potas i dużą ilość błonnika. Z owocu i z samej rośliny pozyskuje się papainę, enzym ze zdolnością proteolizy (trawienia białka). Papaina ma bardzo podobną budowę do pepsyny żołądkowej, przez co wspomaga trawienie białka mięsa i ryb u osób z zaburzeniami wchłaniania. Chętnie wykorzystuje się ją wleczeniu chorób przewodów żółciowych i wynikających z niedostatecznego trawienia białek i tłuszczów.
SPEKTRUM DZIAŁANIA:
- wspiera prawidłowe działanie układu krwionośnego,
- obniża poziom cholesterolu,
- może zapobiegać zawałom, udarom mózgu i nadciśnieniu
- stosuję się ją w przypadku hipoglikemii, wrzodów żołądka i chorób wątroby,
- wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne,
- chroni przed promieniowaniem UV
- w kosmetyce chętnie wykorzystuje się papainę przy usuwaniu cellulitu lub martwych komórek naskórka
- wspomaga odnowę skóry dojrzałej (spowalnia starzenie się skóry).
CIEKAWOSTKI:
Papaina jest bardziej skoncentrowana w owocach dojrzałych niż w młodych i zielonych. Znajduje się również w skórce i nasionach. Dlatego błędem jest wyrzucanie skórki i nasion papai, które z powodzeniem można wykorzystywać do sałatek. Nadadzą jej lekko gorzkiego posmaku.
Źródło:
- Zielonka-Brzeźnicka i in., „Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii”, Postępy Fitoterapii 2/2017.
- Manolas, „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem”, wyd. Buchmann.
Ania
Już od jakiegoś czasu się waham, czy nie wprowadzić papai do swojego menu. Obawiam się jednak, że do Polski trafiają niedojrzałe owoce, które są potem „pędzone” na siłę i przez to nabędę bezwartościowy owoc… Jednak jak mówią – kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana 😉