Melonowiec właściwy (papaja)

17 Nov 2018 one comment Ilona Murawicz Categories Owoce, WszystkoTags , ,

Dla nas to po prostu „papaja”, której smak albo nam odpowiada albo nie. Roślina ta pochodzi z rodziny melonowatych i rośnie w strefie tropikalnej, subtropikalnej. Owoc jest zbierany z krzewów szybko rosnących, wysokich, cienkich i może osiągać masę nawet do 9 kg.

Najlepsza jest na surowo- w formie przekąski, w sałatkach, deserach, dobrze też komponuje się z wędliną. Dojrzałe owoce są używane do przygotowania świeżych napojów, owoców kandyzowanych, słodkiego musu i w kuracjach kosmetycznych.

Właściwości tej rośliny są wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości, przy czym stosuje się zarówno liście, nasiona, łodygi, owoce, jak i lateks papai, czyli mleczny sok wydzielany przez niedojrzałe owoce, zawierający liczne enzymy.

ZWIĄZKI AKTYWNE BIOLOGICZNIE

Melonowiec właściwy jest doskonałym źródłem trzech ważnych antyoksydantów- witaminy C, A i E. W jej składzie znajdziemy również witaminy z gr B (kwas pantotenowy i foliowy), NNKT, magnez, żelazo, wapń, potas i dużą ilość błonnika. Z owocu i z samej rośliny pozyskuje się papainę, enzym ze zdolnością proteolizy (trawienia białka). Papaina ma bardzo podobną budowę do pepsyny żołądkowej, przez co wspomaga trawienie białka mięsa i ryb u osób z zaburzeniami wchłaniania. Chętnie wykorzystuje się ją wleczeniu chorób przewodów żółciowych i wynikających z niedostatecznego trawienia białek i tłuszczów.

SPEKTRUM DZIAŁANIA:

  • wspiera prawidłowe działanie układu krwionośnego,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • może zapobiegać zawałom, udarom mózgu i nadciśnieniu
  • stosuję się ją w przypadku hipoglikemii, wrzodów żołądka i chorób wątroby,
  • wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne,
  • chroni przed promieniowaniem UV
  • w kosmetyce chętnie wykorzystuje się papainę przy usuwaniu cellulitu lub martwych komórek naskórka
  • wspomaga odnowę skóry dojrzałej (spowalnia starzenie się skóry).

CIEKAWOSTKI:

Papaina jest bardziej skoncentrowana w owocach dojrzałych niż w młodych i zielonych. Znajduje się również w skórce i nasionach. Dlatego błędem jest wyrzucanie skórki i nasion papai, które z powodzeniem można wykorzystywać do sałatek. Nadadzą jej lekko gorzkiego posmaku.

Źródło:

  1. Zielonka-Brzeźnicka i in., „Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii”, Postępy Fitoterapii 2/2017.
  2. Manolas, „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem”, wyd. Buchmann.
Drukuj