
Marynowany pstrąg na grilla
Maj… długi weekend…urlop…słońce…i ochota na pierwszego grilla w roku. Tak! Majówka to czas, w których pojawia się nieodparta pokusa rozpalenia ognia, sięgnięcia po karkówkę, kiełbaski i zimne napoje. W końcu Ci co zostają w domach mają na to czas, ale nie zawsze mają pomysł co wrzucić na ruszt i jak zamarynować mięso lub rybę.
Dzisiejszym postem postaram się rozpocząć serię grillowych postów, które będą się pojawiać do końca wakacji. Prócz przepisów będą informacje o alkoholach, o tym czy jedzenie grillowanego jedzenia nam szkodzi, po jaki sos sięgnąć.
A zatem do dzieła!
Przepis na poniższą rybę jest prostym i szybkim urozmaiceniem „rusztowego menu”.
Wartość odżywcza | 1 porcja (430g) |
Kaloryczność | 394kcal |
Białko | 51g |
Tłuszcz | 16g |
Węglowodany | 15g |
Błonnik pokarmowy | 4,7g |
Składniki:
- 1 pstrąg świeży (250g)
- 1 większy ząbek czosnku (3g)
- 1 mała marchewka (105g)
- 1/2 cebuli pietruszka (35g)
- 2 plastry cytryny (10g)
Marynata:
- 1 łyżka oliwy (10g)
- 1 cm świeżego imbiru
- sól morska jodowana
- szczypta papryki chili
- 1 łyżka sosu sojowego (10g)
Przygotowanie:
Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą oliwę, sól, chili, imbir, sos sojowy.
Pstrąga umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć na natłuszczoną lekko folię. Nasmarować rybę z wierzchu i od środka marynatą. Włożyć do środka trochę cebuli, plastry marchewki, czosnku.
Tak zamarynowaną rybę wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na siatkę grilla. Piec ok. 15 minut. Zjeść z pietruszką.