Marynowany pstrąg na grilla

03 May 2019 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories GrillTags , , , ,

Maj… długi weekend…urlop…słońce…i ochota na pierwszego grilla w roku. Tak! Majówka to czas, w których pojawia się nieodparta pokusa rozpalenia ognia, sięgnięcia po karkówkę, kiełbaski i zimne napoje. W końcu Ci co zostają w domach mają na to czas, ale nie zawsze mają pomysł co wrzucić na ruszt i jak zamarynować mięso lub rybę.

Dzisiejszym postem postaram się rozpocząć serię grillowych postów, które będą się pojawiać do końca wakacji. Prócz przepisów będą informacje o alkoholach, o tym czy jedzenie grillowanego jedzenia nam szkodzi, po jaki sos sięgnąć.

A zatem do dzieła!

Przepis na poniższą rybę jest prostym i szybkim urozmaiceniem „rusztowego menu”.

Wartość odżywcza1 porcja (430g)
Kaloryczność394kcal
Białko51g
Tłuszcz16g
Węglowodany15g
Błonnik pokarmowy4,7g

Składniki:

  • 1 pstrąg świeży (250g)
  • 1 większy ząbek czosnku (3g)
  • 1 mała marchewka (105g)
  • 1/2 cebuli pietruszka (35g)
  • 2 plastry cytryny (10g)

Marynata:

  • 1 łyżka oliwy (10g)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • sól morska jodowana
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego (10g)

 

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą oliwę, sól, chili, imbir, sos sojowy.
Pstrąga umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć na natłuszczoną lekko folię. Nasmarować rybę z wierzchu i od środka marynatą. Włożyć do środka trochę cebuli, plastry marchewki, czosnku.
Tak zamarynowaną rybę wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na siatkę grilla. Piec ok. 15 minut.  Zjeść z pietruszką.

Drukuj