
Łosoś grillowany
Niedługo święta Bożego Narodzenia, których symbole są choinka, prezenty i karpie. Jednak nie każdy przepada za tą akurat rybą ze względu na jej specyficzny „mułowaty” smak. O tym, jakie są sposoby, aby się tego pozbyć pisałam kiedyś tu https://dietospektrum.pl/kanapki-z-lososiem-i-figami-czyli-sposob-na-rybe/
Nie namawiam na siłę. Dziś pokazuję fajny przepis na łososia odpowiedniego na wigilijny stół. Co najważniejsze- bez kalorycznej panierki.
Całość 2 porcje
Wartość odżywcza | 1porcja (100g) |
Kaloryczność | 190kcal |
Białko | 2,6g |
Tłuszcz | 4,7g |
Węglowodany | 31,7g |
Błonnik pokarmowy | 11g |
SKŁADNIKI:
- 250g świeżego łososia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól morska jodowana
- kolorowy pieprz
- szczypta sezamu niełuskanego
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować marynatę: zmieszać wyciśnięty sok z cytryny razem z miodem, musztardą, solą oraz olejem. Natrzeć nią filety i odstawić danie na min 1h do lodówki.
Po tym czasie przełożyć łososia do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 15 min.
Posypać sezamem.