Łosoś grillowany

18 Dec 2018 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories Ryby i owoce morzaTags , , , , ,

Niedługo święta Bożego Narodzenia, których symbole są choinka, prezenty i karpie. Jednak nie każdy przepada za tą akurat rybą ze względu na jej specyficzny „mułowaty” smak. O tym, jakie są sposoby, aby się tego pozbyć pisałam kiedyś tu https://dietospektrum.pl/kanapki-z-lososiem-i-figami-czyli-sposob-na-rybe/

Nie namawiam na siłę. Dziś pokazuję fajny przepis na łososia odpowiedniego na wigilijny stół. Co najważniejsze- bez kalorycznej panierki.

 

Całość 2 porcje

Wartość odżywcza1porcja (100g)
Kaloryczność190kcal
Białko2,6g
Tłuszcz4,7g
Węglowodany31,7g
Błonnik pokarmowy11g

SKŁADNIKI:

  • 250g świeżego łososia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól morska jodowana
  • kolorowy pieprz
  • szczypta sezamu niełuskanego

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować marynatę: zmieszać wyciśnięty sok z cytryny razem z miodem, musztardą, solą oraz olejem. Natrzeć nią filety i odstawić danie na min 1h do lodówki.

Po tym czasie przełożyć łososia do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 15 min.

Posypać sezamem.

Drukuj