
Lekki dżem ze śliwek
Przyszedł sezon na śliwki więc i pora na dżem. Akurat udało mi się je dostać prosto z sadu więc przypomniałam sobie przepis Kingi Paruzel na konfiturę z malin i tak powstało moje mazidło z myślą o Lesławie. Nie zastanawiałam się długo, czym delikatnie osłodzić śliwkę…ani białym ani brązowym cukrem, syropami i miodem też nie.
Wybór padł na ksylitol, a to z tego względu, że nie zmieniania smaku potrawy i zapas jego w domu mam spory.
Ksylitol – cukier brzozowy- jest coraz bardziej znany i coraz częściej wybierany przez nas, jako alternatywa dla zwykłego, białego cukru.
Jego indeks glikemiczny jest 14-krotnie (IG 8) niższy od zwykłego cukru (IG 70), a kaloryczność mniejsza aż o 40%.
Ksylitol naturalnie występuje w owocach i warzywach, takich jak: śliwki (935mg/100g s.m.) truskawki (362mg/100g s.m.), kalafior (300mg/100g s.m.), a także w grzybach oraz organizmie ludzkim.
Jeśli sprawdzacie etykiety produktów żywnościowych (a mam nadzieję, że tak) i pojawi się symbol E967 to właśnie jest ksylitol, czyli substancja bezpieczna do stosowania zarówno przez dorosłych i dzieci (oczywiście w odpowiednich ilościach). Więcej informacji o substancjach słodzących w innym poście.
Jako substancji żelującej dodałam ekologicznej pektyny z firmy Arche Naturkuche kupionej w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością. Można składnik też z powodzeniem zamienić na agar lub zwiększyć ilość nasion chia.
Z 2 kg śliwki wyszło mi ok 1,2 kg pysznego dżemu, który przełożyłam do słoiczków i zakręciłam. Po wystudzeniu włożyłam je tylko do lodówki, żeby cała rodzina mogła pracować nad ich opróżnieniem.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza | 1 porcja (20g) |
Kaloryczność | 72kcal |
Białko | 1,25g |
Tłuszcz | 2,9g |
Węglowodany | 11,6g |
Błonnik pokarmowy | 0,7g |
*Całość dżemu (1200g) to 48 porcji/ łyżeczek
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 3 łyżki nasion chia
- 50ml wody
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka pektyny
Przepis:
Umyte i wypestkowane śliwki przełożyć do garna, dodać odrobinę wody i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia się owoców (ok 10minut). Odkryć, zmniejszyć ogień, dodać nasiona chia, ksylitol i pektynę. Mieszać intensywnie i chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Po lekkim wystudzeniu przełożyć do słoiczków i zakręcić.
Porady:
- Jeśli nie macie ksylitolu to możecie użyć syropu z agawy, cukru brązowego, miodu (ale to już po wystudzeniu dżemu).
- Zanim dodacie substancji słodzącej sprawdźcie, czy dżem nie jest wystarczająco słodki (wszystko zależy od stopnia dojrzałości owoców).
- Jedną łyżeczkę pektyny można zamienić na 1 łyżeczkę agaru lub dodać o jedną więcej łyżkę nasion chia. Innym sposobem na zagęszczenie potrawy jest po prostu odparowanie z niej wody poprzez duszenie na małym ogniu.
- Dżem można oczywiście zapasteryzować, gotując przez chwilę zakręcone słoiczki w garnku z gazą.
- Nasiona chia są praktycznie niewyczuwalne w dżemie.