Kukurydzianki, czyli bezglutenowa alternatywa dla kruchych ciasteczek

26 Oct 2019 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories Ciasta i ciasteczkaTags , , , , , ,

Przepis na kruche ciasteczka kukurydziane z nadzieniem to bardzo prosta i szybka alternatywa dla osób na diecie eliminacyjnej, małych dzieci lub gdy spodziewamy się gości, albo chcemy ograniczyć w swojej diecie po prostu gluten.

Czas samego przygotowania to ok 15 minut i kolejne tyle- pieczenie.

A więc do dzieła!

SKŁADNIKI (na ok 26 sztuk)

  • 2 jaja
  • 60g masła klarowanego/ oleju kokosowego
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g skrobi ziemniaczanej
  • ok 60g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wartość odżywcza1 porcja (20g)
Kaloryczność72kcal
Białko1,25g
Tłuszcz2,9g
Węglowodany11,6g
Błonnik pokarmowy0,7g

PRZYGOTOWANIE:

Banalnie proste: wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto będzie się kleić, dlatego jeśli nam się nie śpieszy – można wstawić go na chwilę do zamrażalnika. Następnie podsypujemy mąką kukurydzianą stolnicę i wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5cm. Wykrawamy ulubione kształty (ja zawsze w jednym ciasteczku z pary wykrawałam jakieś mniejsze kółeczko, gwiazdkę, itp).  Przy przenoszeniu ciasteczek na papier do pieczenia posiłkowałam się łopatką metalową, żeby zachować kształt ciastek.

Przygotowane na blaszce ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180st C i pieczemy 15- 20 minut (pierwszą partię lepiej przypilnować i wyjąć ciastka gdy będą od spodu zrumienione a niekoniecznie z wierzchu).

Wystudzone ciastka przekładamy ulubionym dżemem, niskosłodzoną konfiturą. Ja ostatnio nawet przekładałam czekoladowym tahini. PYCHA!

Drukuj