Keks czekoladowy mocno śliwkowy

05 Jan 2019 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories Ciasta i ciasteczkaTags , , , ,

Święta, święta i po świętach, a ja przywiozłam od siebie z domu spore zapasy jabłek (cały worek, podobnie jak orzechów), śliwek suszonych (chyba z 2 kg), daktyli, ogórków, jajek, itp. I co tu z tym wszystkim robić? Nie mogę powiedzieć, że przez święta się przejadłam i może dlatego wybór dziś padł na prosty keks z dużą ilością dobroczynnych śliwek? Pewnie tak! Choć ciasto może przypominać zakalec – nie jest nim. Ciężkie śliwki i świeże jabłka powodują, że ciasto jest idealnie wilgotne.

Smacznego!

Całość 15 porcji

Wartość odżywcza1porcja (100g)
Kaloryczność190kcal
Białko2,6g
Tłuszcz4,7g
Węglowodany31,7g
Błonnik pokarmowy11g

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mleka owsianego (może być zwykłe)
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej (ok 400g)
  • 3 jaja
  • 2 zmiksowane banany
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 średnie jabłka
  • 100g śliwek suszonych

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Śliwki również pokroić.

Zmiksowane banany wymieszać z mlekiem, jajkami i dodać suche składniki. Dokładnie wymieszać.

Na koniec wrzucić owoce.

Przełożyć do nasmarowanej większej keksówki i piec w piekarniku ok 50-55min (do suchego patyczka) w temperaturze 180st C.

 

Drukuj