Gofry ziemniaczane z hummusem i szparagami

18 May 2019 Brak komentarzy Ilona Murawicz Categories GrillTags , , , , , ,

Nigdy nie była fanem gofrów, a tym bardziej na słodko. I nie…nie kojarzą mi się z dzieciństwem, raczej z sezonową wakacyjną pracą nad naszym polskim morzem, podczas której przygotowywałam i sprzedawałam od rana do wieczora niezliczone ilości gofrów z gotowej mieszanki, z mnóstwem bitej śmietany i słodkiej frużeliny wiśniowej. Nie…to zdecydowanie nie moje smaki i jakość produktu.

Gofrownicę kupiłam, żeby mieć jakąś alternatywę na szybką i fajną przekąskę dla dziecka. I muszę powiedzieć- to był strzał w dziesiątkę. Nie żałuję wydanych pieniędzy, bo jak się okazało wszyscy domownicy przepadają za goframi nawet najmłodszy, który ich nigdy wcześniej nie jadł.

Staram się jednak omijać przepisy na ciasto z dodatkiem cukru. Już wcześniej podrzucałam Wam pomysł na batatowe gofry https://dietospektrum.pl/gofry-batatowe-bez-cukru/ i obiecałam co niektórym wpis na coś wytrawnego. A więc bardzo proszę- pyszne gofry a’la placki ziemniaczane z hummusem klasycznym i ze szparagami. Na obiad u nas sprawdziły się idealnie, ale i na kolację będą odpowiednie.  Co dla mnie ważne, omijamy tutaj smażenie placków na patelni z dodatkiem tłuszczu, a dodajemy go odrobinę do masy i pieczemy chrupiące gofry.

Całość to 7 sztuk (podwójnych, jak na zdjęciu) lub 14 połówek.

 

Wartość odżywcza1 porcja (240g)
Kaloryczność308kcal
Białko12,7g
Tłuszcz13g
Węglowodany36,6g
Błonnik pokarmowy4,4g

SKŁADNIKI:

Ciasto na gofry:

  • 1kg młodych ziemniaków
  • 1 cebula (70g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy (30g)
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (40g)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (20g)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, koperek świeży

Dodatkowo:

  • jajko, sezam biały, czarnuszka, szparagi zielone mini

PRZEPIS:

Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, cebulę również. Odcisnąć nadmiar soku i odlać. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki i drobno posiekany koperek. Całość doprawić do smaku i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać wg zaleceń producenta i smażyć placki ok 5-6 min na złoty kolor. Po upływie tego czasu zdjąć z gofrownicy i dać na siatkę w celu odparowania.

Hummus klasyczny:

  • 1/2 puszki z ciecierzycy
  • 5-6 łyżek aquafaby
  • 1,5 łyżki tahinii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dać do blendera i zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty to dodać wiecej aquafaby lub wody.

Na wierzch każdego gofru (u mnie nieduże, podwójne) wyłożyć jajko sadzone, położyć uparowane 2 szparagi i łyżkę hummusu.

Obficie posypać koperkiem i sezamem.

SMACZNEGO!

 

Drukuj