
Budyń z granatem
Ile razy, mając ochotę na coś słodkiego i zdrowego, napotykaliśmy na przepisy skomplikowane lub z dużą ilością nieznanych produktów? Ile razy sobie odpuszczaliśmy widząc takie propozycje? Przepis na zdrowy budyń bez cukru jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co tego z torebki. Ale to nie to samo. Budyń chia z granatem to bogactwo witamin, antyoksydantów i omega-3 w odróżnieniu od tego tradycyjnego.
Z pewnością nasze podniebienie nie będzie zawiedzione.
Granat ma silne działanie antyoksydacyjne, ponieważ zawiera polifenole i flawonoidy. Badania naukowe dowodzą, że jest niezwykle skuteczny w redukowaniu komórek rakotwórczych, chroni serce, obniża ciśnienie krwi, zapobiega zatorom tętnic, łagodzi artretyzm.
Nasiona szałwii hiszpańskiej mają wysoką wartość odżywczą, a przy tym nie zawierają białek glutenowych. W 25-35% składają się z tłuszczu, w większości stanowią go tłuszcze wielonienasycone omega-3. Są dobrym źródłem aminokwasów, tokoferoli, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, cynku, żelaza i magnezu.
Wartość odżywcza | 1 porcja (205g) |
Kaloryczność | 175kcal |
Białko | 8g |
Tłuszcz | 7g |
Węglowodany | 24g |
Błonnik pokarmowy | 27g |
*Całość 2 porcje
SKŁADNIKI:
- 300ml mleka sojowego (lub zwykłego)
- 4 suszone śliwki
- 4 daktyle
- 1,5 łyżki dobrej jakości kakao
- 1,5 łyżki chia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ granatu
PRZEPIS:
Suszone śliwki i daktyle wrzucić do mleka i zagotować. Dodać kakao, cynamon i zmiksować blenderem. Ponownie wstawić na mały ogień, dodać nasiona chia i gotować 1 minutę. Odstawić do napęcznienia. Przełożyć do pucharków i udekorować połową granatu.
PORADY:
- Jeśli nie cierpisz na nietolerancję laktozy lub alergię na białka mleka krowiego możesz użyć po prostu zwykłe mleko 1,5-2% tłuszczu.
- Wybieraj zawsze mleko sojowe niesłodzone. Sprawdź informację na opakowaniu. Kiedyś nie było takiego wyboru, ale teraz jest.
- Jeśli budyń jest za mało słodki dla Ciebie, możesz go delikatnie dosłodzić łyżeczka miodu. Zrób to jednak przed przełożeniem do pucharków, a nie podczas gotowania budyniu.