Budyń z granatem

05 Oct 2018 2 komentarze Ilona Murawicz Categories DeseryTags , , , , ,

Ile razy, mając ochotę na coś słodkiego i zdrowego, napotykaliśmy na przepisy skomplikowane lub z dużą ilością nieznanych produktów? Ile razy sobie odpuszczaliśmy widząc takie propozycje? Przepis na zdrowy budyń bez cukru jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co tego z torebki. Ale to nie to samo. Budyń chia z granatem to bogactwo witamin, antyoksydantów i omega-3 w odróżnieniu od tego tradycyjnego.

Z pewnością nasze podniebienie nie będzie zawiedzione.

Granat ma silne działanie antyoksydacyjne, ponieważ zawiera polifenole i flawonoidy. Badania naukowe dowodzą, że jest niezwykle skuteczny w redukowaniu komórek rakotwórczych, chroni serce, obniża ciśnienie krwi, zapobiega zatorom tętnic, łagodzi artretyzm.

Nasiona szałwii hiszpańskiej mają wysoką wartość odżywczą, a przy tym nie zawierają białek glutenowych. W 25-35% składają się z tłuszczu, w większości stanowią go tłuszcze wielonienasycone omega-3. Są dobrym źródłem  aminokwasów, tokoferoli, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, cynku, żelaza i magnezu.

Wartość odżywcza1 porcja (205g)
Kaloryczność175kcal
Białko8g
Tłuszcz7g
Węglowodany24g
Błonnik pokarmowy27g

*Całość 2 porcje

SKŁADNIKI:

  • 300ml mleka sojowego (lub zwykłego)
  • 4 suszone śliwki
  • 4 daktyle
  • 1,5 łyżki dobrej jakości kakao
  • 1,5 łyżki chia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ granatu

PRZEPIS:

Suszone śliwki i daktyle wrzucić do mleka i zagotować. Dodać kakao, cynamon i zmiksować blenderem. Ponownie wstawić na mały ogień, dodać nasiona chia i gotować 1 minutę. Odstawić do napęcznienia. Przełożyć do pucharków i udekorować połową granatu.

PORADY:

  1. Jeśli nie cierpisz na nietolerancję laktozy lub alergię na białka mleka krowiego możesz użyć po prostu zwykłe mleko 1,5-2% tłuszczu.
  2. Wybieraj zawsze mleko sojowe niesłodzone. Sprawdź informację na opakowaniu. Kiedyś nie było takiego wyboru, ale teraz jest.
  3. Jeśli budyń jest za mało słodki dla Ciebie, możesz go delikatnie dosłodzić łyżeczka miodu. Zrób to jednak przed przełożeniem do pucharków, a nie podczas gotowania budyniu.
Drukuj