Dietcoaching

Dietoterapia

Dieta w alergii na nikiel
Maj 13, 2019

Nikiel jest bardzo pospolitym, tanim, odpornym na korozję i dość trwałym metalem obecnym w wielu przedmiotach codziennego użytku. Zaliczany jest do metali ciężkich, który bardzo często pojawia się w tkankach[...]

Brak komentarzy Więcej
Dieta i jej właściwości wspomagające w leczeniu trądziku
Sty 15, 2019

W ostatnich latach można zauważyć gwałtowny rozwój działu nauki, jakim jest dietetyka. Liczne badania dotyczące wpływu składników żywności na zdrowie, wygląd, samopoczucie, wyniki sportowe wskazują, że codzienna dieta zdecydowanie determinuje[...]

2 komentarze Więcej
Owoce w insulinooporności
Gru 05, 2018

Owoce często są tematem tabu w środowisku odchudzających się, czy insulinoopornych. Gdybym odważyła się napisać, że skoro zawierają cukier prosty – fruktozę to rzeczywiście lepiej jest unikać ich, jak ognia.[...]

Brak komentarzy Więcej
Nietolerancja laktozy
Paź 19, 2018

Laktoza- cukier mleczny Laktoza jest to cukier złożony z dwóch monocukrów: glukozy i galaktozy. W jelicie cienkim, przy udziale enzymu laktazy, następuje rozkład tego dwucukru do wyżej wymienionych monosacharydów. Laktoza[...]

Brak komentarzy Więcej

Przepisy

PROTEINOWA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ
Sie 20, 2019

Jeszcze kilka lat temu nie wyobrażałam sobie śniadania bez jaglanki z miodem, orzechami, rodzynkami i innymi dodatkami. Tak bardzo mi to smakowało, że po roku (a może i dłużej) codziennego[...]

Brak komentarzy Więcej
NISKOKALORYCZNE LODY
Sie 19, 2019

Dzisiaj krótko i na temat- lody! Kto nie lubi lodów? Chyba większość z nas je lubi. Ale czy można je jeść tak bezkarnie? Nie bardzo, a szkoda!  Takie prawdziwe, „ciężkie”[...]

Brak komentarzy Więcej
Zupa a’la Ramen
Sie 17, 2019

Rosół  – znienawidzona zupa mojego dzieciństwa przez wielkie pływające oka tłuszczu na talerzu i stojącą nade mną babcie grożącą mi palcem, że nie wyjdę z kuchni jak nie zjem. Pomimo[...]

Brak komentarzy Więcej
Pieczona marchewka z masłem orzechowym
Maj 22, 2019

Pieczona marchewka z masłem orzechowym to jakże szybki i smaczny sposób na umilenie sobie dnia. Doskonale smakuje, a dzięki wzbogaceniu jej o zdrowe tłuszcze- nie ma aż tak wysokiego indeksu[...]

Brak komentarzy Więcej
Gofry ziemniaczane z hummusem i szparagami
Maj 18, 2019

Nigdy nie była fanem gofrów, a tym bardziej na słodko. I nie…nie kojarzą mi się z dzieciństwem, raczej z sezonową wakacyjną pracą nad naszym polskim morzem, podczas której przygotowywałam i[...]

Brak komentarzy Więcej
Marynowany pstrąg na grilla
Maj 03, 2019

Maj… długi weekend…urlop…słońce…i ochota na pierwszego grilla w roku. Tak! Majówka to czas, w których pojawia się nieodparta pokusa rozpalenia ognia, sięgnięcia po karkówkę, kiełbaski i zimne napoje. W końcu[...]

Brak komentarzy Więcej

Zdrowe produkty

Tapioka, czyli kasza z manioku
Kwi 11, 2019

Niepozorne białe, małe kuleczki tapioki kryją w sobie dużo dobroci. Chociaż nie każdy ją potrafi przygotować to warto  ją kupić i spróbować. Teraz w dobie internetu jest taka łatwość zdobycia[...]

Brak komentarzy Więcej
Melonowiec właściwy (papaja)
Lis 17, 2018

Dla nas to po prostu „papaja”, której smak albo nam odpowiada albo nie. Roślina ta pochodzi z rodziny melonowatych i rośnie w strefie tropikalnej, subtropikalnej. Owoc jest zbierany z krzewów[...]

one comment Więcej
Męczennica jadalna (marakuja)
Paź 13, 2018

Marakuja, passiflora, zwana również męczennicą jadalną, to bardzo aromatyczny owoc, słodki, lekko cierpki, o półpłynnej konsystencji. Pochodzi z ciepłych i tropikalnych regionów Ameryki Południowej, w których jest doceniana, jako owoc[...]

Brak komentarzy Więcej
Borówka czernica (czarna jagoda)
Wrz 28, 2018

To nieoceniony skarb naszych, polskich lasów. Pojawia się na naszych stołach od połowy czerwca do końca lipca. Chętnie po nią sięgamy w postaci świeżej, mrożonej oraz w przetworach, a ostatnio[...]

Brak komentarzy Więcej
Tymianek pospolity
Wrz 23, 2018

Przyprawy ziołowe i zioła przyprawowe zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka. Od zawsze były cenione za właściwości smakowo-aromatyczne, a także lecznicze. W dawnych czasach były przeznaczone do konserwowania żywności i[...]

Brak komentarzy Więcej
Kurkumina
Wrz 23, 2018

Kurkumina jest żółtym barwnikiem wyizolowanym z korzenia ostryżu długiego Curcuma longa L., zwanego kurkumą lub szafranem indyjskim, ale występuje też w innych gatunkach ostryżu. Prawdopodobnie, roślina ta syntetyzuje barwnik, aby[...]

Brak komentarzy Więcej