
Dietcoaching
Dietoterapia
Dieta w alergii na nikiel
maj 13, 2019Nikiel jest bardzo pospolitym, tanim, odpornym na korozję i dość trwałym metalem obecnym w wielu przedmiotach codziennego użytku. Zaliczany jest do metali ciężkich, który bardzo często pojawia się w tkankach[...]
Brak komentarzy WięcejDieta i jej właściwości wspomagające w leczeniu trądziku
sty 15, 2019W ostatnich latach można zauważyć gwałtowny rozwój działu nauki, jakim jest dietetyka. Liczne badania dotyczące wpływu składników żywności na zdrowie, wygląd, samopoczucie, wyniki sportowe wskazują, że codzienna dieta zdecydowanie determinuje[...]
Brak komentarzy WięcejOwoce w insulinooporności
gru 05, 2018Owoce często są tematem tabu w środowisku odchudzających się, czy insulinoopornych. Gdybym odważyła się napisać, że skoro zawierają cukier prosty – fruktozę to rzeczywiście lepiej jest unikać ich, jak ognia.[...]
Brak komentarzy WięcejNietolerancja laktozy
paź 19, 2018Laktoza- cukier mleczny Laktoza jest to cukier złożony z dwóch monocukrów: glukozy i galaktozy. W jelicie cienkim, przy udziale enzymu laktazy, następuje rozkład tego dwucukru do wyżej wymienionych monosacharydów. Laktoza[...]
Brak komentarzy WięcejPrzepisy
BIAŁKOWE CIASTKA Z CIECIERZYCY
gru 27, 2019Przepis na ciasteczka z ciecierzycy jest dość popularny i można tak naprawdę zmodyfikować go sobie pod siebie. Tzn zamiast masła orzechowego użyć tahini (ja polecam zrobić z czekoladowym), rodzynki zastąpić[...]
Brak komentarzy WięcejKukurydzianki, czyli bezglutenowa alternatywa dla kruchych ciasteczek
paź 26, 2019Przepis na kruche ciasteczka kukurydziane z nadzieniem to bardzo prosta i szybka alternatywa dla osób na diecie eliminacyjnej, małych dzieci lub gdy spodziewamy się gości, albo chcemy ograniczyć w swojej[...]
Brak komentarzy WięcejPROTEINOWA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ
sie 20, 2019Jeszcze kilka lat temu nie wyobrażałam sobie śniadania bez jaglanki z miodem, orzechami, rodzynkami i innymi dodatkami. Tak bardzo mi to smakowało, że po roku (a może i dłużej) codziennego[...]
Brak komentarzy WięcejNISKOKALORYCZNE LODY
sie 19, 2019Dzisiaj krótko i na temat- lody! Kto nie lubi lodów? Chyba większość z nas je lubi. Ale czy można je jeść tak bezkarnie? Nie bardzo, a szkoda! Takie prawdziwe, „ciężkie”[...]
Brak komentarzy WięcejZupa a’la Ramen
sie 17, 2019Rosół – znienawidzona zupa mojego dzieciństwa przez wielkie pływające oka tłuszczu na talerzu i stojącą nade mną babcie grożącą mi palcem, że nie wyjdę z kuchni jak nie zjem. Pomimo[...]
Brak komentarzy WięcejPieczona marchewka z masłem orzechowym
maj 22, 2019Pieczona marchewka z masłem orzechowym to jakże szybki i smaczny sposób na umilenie sobie dnia. Doskonale smakuje, a dzięki wzbogaceniu jej o zdrowe tłuszcze- nie ma aż tak wysokiego indeksu[...]
Brak komentarzy WięcejZdrowe produkty
Tapioka, czyli kasza z manioku
kw. 11, 2019Niepozorne białe, małe kuleczki tapioki kryją w sobie dużo dobroci. Chociaż nie każdy ją potrafi przygotować to warto ją kupić i spróbować. Teraz w dobie internetu jest taka łatwość zdobycia[...]
Brak komentarzy WięcejMelonowiec właściwy (papaja)
lis 17, 2018Dla nas to po prostu „papaja”, której smak albo nam odpowiada albo nie. Roślina ta pochodzi z rodziny melonowatych i rośnie w strefie tropikalnej, subtropikalnej. Owoc jest zbierany z krzewów[...]
Brak komentarzy WięcejMęczennica jadalna (marakuja)
paź 13, 2018Marakuja, passiflora, zwana również męczennicą jadalną, to bardzo aromatyczny owoc, słodki, lekko cierpki, o półpłynnej konsystencji. Pochodzi z ciepłych i tropikalnych regionów Ameryki Południowej, w których jest doceniana, jako owoc[...]
Brak komentarzy WięcejBorówka czernica (czarna jagoda)
wrz 28, 2018To nieoceniony skarb naszych, polskich lasów. Pojawia się na naszych stołach od połowy czerwca do końca lipca. Chętnie po nią sięgamy w postaci świeżej, mrożonej oraz w przetworach, a ostatnio[...]
Brak komentarzy WięcejTymianek pospolity
wrz 23, 2018Przyprawy ziołowe i zioła przyprawowe zajmują ważne miejsce w żywieniu człowieka. Od zawsze były cenione za właściwości smakowo-aromatyczne, a także lecznicze. W dawnych czasach były przeznaczone do konserwowania żywności i[...]
Brak komentarzy Więcej