BIAŁKOWE CIASTKA Z CIECIERZYCY

27 Dec 2019 Brak komentarzy admin Categories Ciasta i ciasteczkaTags , , , , , ,

Przepis na ciasteczka z ciecierzycy jest dość popularny i można tak naprawdę zmodyfikować go sobie  pod siebie. Tzn zamiast masła orzechowego użyć tahini (ja polecam zrobić z czekoladowym), rodzynki zastąpić nasionami dyni/ oczechami/ suszonymi figami. Tak naprawdę tym, co w domu mamy. Ciastka sprawdzą się, gdy dbamy o linię lub gdy szukamy zdrowych słodyczy na trening. Dzięki połączeniu ciecierzycy i masła orzechowego mamy pewność, że ciasteczka nam się nie rozpadną (ponieważ nie zawierają mąki).

Wartość odżywcza1 porcja (21g)
Kaloryczność50kcal
Białko1,6g
Tłuszcz1,7g
Węglowodany5,9g
Błonnik pokarmowy1,4g

Składniki na 8 średnich sztuk

  • 1/2 puszki z ciecierzycy
  • łyżka masła orzechowego (15g)
  • 1 łyżeczka czubata miodu (15g)
  • 1 łyżka czubata rodzynek (15g)
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

Przełożyć do blendera ciecierzycę, masło orzechowe, miód, proszek do pieczenia i sodę. Zblendować na gładką masę. Następnie dodać bakalie, wymieszać i nakładać po łyżce ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15min w 180st C.

Wskazówki: Przed pieczeniem masa jest dość słodka, jednak ta słodycz po upieczeniu lekko ucieka więc jeśli wolimy bardziej słodkie ciasteczka to można dodać trochę więcej miodu.

Smacznego!

Drukuj