
BIAŁKOWE CIASTKA Z CIECIERZYCY
Przepis na ciasteczka z ciecierzycy jest dość popularny i można tak naprawdę zmodyfikować go sobie pod siebie. Tzn zamiast masła orzechowego użyć tahini (ja polecam zrobić z czekoladowym), rodzynki zastąpić nasionami dyni/ oczechami/ suszonymi figami. Tak naprawdę tym, co w domu mamy. Ciastka sprawdzą się, gdy dbamy o linię lub gdy szukamy zdrowych słodyczy na trening. Dzięki połączeniu ciecierzycy i masła orzechowego mamy pewność, że ciasteczka nam się nie rozpadną (ponieważ nie zawierają mąki).
Wartość odżywcza | 1 porcja (21g) |
Kaloryczność | 50kcal |
Białko | 1,6g |
Tłuszcz | 1,7g |
Węglowodany | 5,9g |
Błonnik pokarmowy | 1,4g |
Składniki na 8 średnich sztuk
- 1/2 puszki z ciecierzycy
- łyżka masła orzechowego (15g)
- 1 łyżeczka czubata miodu (15g)
- 1 łyżka czubata rodzynek (15g)
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
Przełożyć do blendera ciecierzycę, masło orzechowe, miód, proszek do pieczenia i sodę. Zblendować na gładką masę. Następnie dodać bakalie, wymieszać i nakładać po łyżce ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15min w 180st C.
Wskazówki: Przed pieczeniem masa jest dość słodka, jednak ta słodycz po upieczeniu lekko ucieka więc jeśli wolimy bardziej słodkie ciasteczka to można dodać trochę więcej miodu.
Smacznego!